Nieuwsbrief
maandag 5 februari 2018

Bent u bekend met de gevaren die Shadow IT voor uw bedrijf kunnen veroorzaken?

Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Dát betekend uiteraard niet dat u kunt ontkomen aan alle risico’s die Shadow IT met zich mee brengt. Bent u voorbereidt op de 4 belangrijkste gevaren van Shadow IT?

Bent u bekend met de gevaren die Shadow IT voor uw bedrijf kunnen veroorzaken?

Aan Shadow IT op de werkvloer is bijna niet te ontkomen. Werknemers geven vaak de voorkeur aan gebruiksvriendelijke oplossingen als het aankomt op het installeren en werken met applicaties vanaf eigen laptops. U kunt er natuurlijk vanuit gaan dat ICT-managers daarentegen niet zo staan te springen op deze ontwikkelingen. Het brengt risico’s met zich mee en tevens komt de veiligheid van uw data in gevaar. Een aantal belangrijke gevaren voor u op een rijtje:

Achter de ‘clouds’ schijnt misschien geen zon…
Wanneer medewerkers op eigen computers of systemen in de cloud van uw bedrijf werken
dan verliest u deels de controle over of u wel of niet voldoet aan de regels van het bedrijf en wet- en regelgeving in het algemeen. Waarbij het in sommige gevallen niet is toegestaan om applicaties te hosten buiten Nederland.

Houdt u een oogje in de ‘cloud’?
Wanneer u gebruik maakt binnen uw bedrijf van een standaard cloudserver die niet wordt beheerd door uw IT-afdeling, dan bestaat er vaak een grote kans dat uw cloudserver achterloopt op beveiligingsmaatregelen.

Wat staat u te wachten op een ‘cloudy’ dag?
Naast het grote gemak van het gebruiken van virtuele servers bestaan er ook wat ongemakken. Zo blijkt het uitzetten van deze cloudservers vaak lastig en blijkt ook dat het exact voorspellen van de factuur erg lastig is. Dit blijkt lastig te zijn omdat er per databasetransactie wordt afgerekend. Dit kan soms voor vervelende verrassingen zorgen binnen uw bedrijf.

Net als het weer in Nederland, is ‘cloud’ performance niet altijd even goed onvoorspelbaar
Vanwege onzorgvuldig samengestelde architectuur en soms verkeerde keuzes kan het voorkomen dat applicaties en platforms niet naar verwachting functioneren. Het kan voorkomen dat niet elk platform ‘cloud ready’ is, juist hierom houdt IT graag controle over wat wel en niet is aangesloten.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee en dát betekend uiteraard niet dat u om bovenstaande redenen dan maar alle Shadow IT naast u neer moet gaan leggen. Er zijn echter wel twee punten waaraan uw organisatie extra aandacht moet schenken: Nummer 1; zorg ervoor dat alle activiteiten buiten de goedgekeurde IT geen vertrouwelijke data bevatten. Op de tweede plaats komt de training van uw medewerkers. Door bewustmaking van de risico’s die gepaard gaan met Shadow IT zorgt u voor een gezamenlijke awareness over de consequenties die komen kijken bij het gebruik van Shadow IT. Juist op het laatste punt sluit onze ééndaagse training over Shadow-IT in samenwerking met Verdonck, Klooster & Associates ontzettend goed aan. Kijk voor meer info op de website. 

 

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.