Nieuwsbrief
woensdag 30 januari 2019

Rampzalige uitspraak voor Google over beveiliging van API's

Een applicatie-programmeerinterface (API) is de lijm die veel complexe softwaresystemen bij elkaar houdt en met elkaar laat communiceren. Tot 2014 werd over het algemeen de aanname gedaan, dat niemand copyrightwetten kon inzetten om API’s te beperken, een visie waardoor software interoperabiliteit werd gepromoot. Tot nu...

Rampzalige uitspraak voor Google over beveiliging van API's

 

Google v. Oracle

Echter in 2014, gaf een rechtbank die bekend staat als ‘the Federal Circuit Appeals Court’, een uitspraak die insloeg als een bom, waarbij zij een tegenovergestelde positie innam. In deze zaak was het ‘Oracle’ die ‘Google’ aanklaagde met het argument dat Google het copyright van Oracle had geschonden, door API’s uit de Java programmeertaal opnieuw te implementeren. Sindsdien wordt de zaak door de rechtbank gehoord, waarbij het ‘Federal Circuit’ in 2018 een tweede zeer controversiële uitspraak deed.
Afgelopen donderdag, vroeg Google het Hooggerechtshof om de controversiële uitspraak van het Federal Circuit nietig te verklaren.

"De aanpak van het Federal Circuit zal de jarenlange verwachting van softwareontwikkelaars teniet doen dat ze vrij zijn om bestaande software-interfaces te gebruiken om nieuwe computerprogramma's te bouwen", aldus Google in zijn petitie aan het Supreme Court.

Beveiligde API's

James Grimmelmann, een auteursrechtwetenschapper aan de Cornell University en voormalig softwareontwikkelaar, is het daar mee eens. "Het besluit van het Federal Circuit bedreigt de voortdurende vitaliteit van software-innovatie" vertelt hij aan Ars Technica.

Als API’s ‘beveiligd’ kunnen worden door auteursrecht, kan in elk belangrijk computerprogramma, een legale landmijn schuilgaan. Grimmelmann, waarschuwt dat API-auteursrechten, gepaard gaan met API-trollen: bedrijven die het auteursrecht op oude software verwerven en vervolgens bedrijven aanklagen die hun software hebben gebouwd met behulp, van wat zij aannamen, als open standaarden.

Daarnaast kunnen API-auteursrechten ook de mogelijkheid tot communicatie tussen softwareplatforms belemmeren, omdat bedrijven hun software zo moeten bouwen dat deze opzettelijk niet-compatible is. Om juridische hoofdpijn te voorkomen.

Supreme Court

Google’s laatste hoop is het Hooggerechtshof te overtuigen en de zaak te laten horen. Echter blijkt deze kwestie alles behalve een zekere. het Hooggerechtshof stemt ermee in een gedeelte van voorgelegde zaken te horen. Aan beide kanten valt veel te verliezen zowel bij Google als bij Oracle, maar ook voor de bredere software-industrie.

BRON: Arstechnica

Hét API congres

Op 9 april vindt de tweede editie plaats van Hét API congres in Valk Exclusief te Utrecht. We zijn trots op het programma, met een aantal zeer aansprekende cases gepresenteerd door toonaangevende organisaties als: KLM, ANWB, KPN New Business & ABN AMRO. Benieuwd wat het programma nog meer te bieden heeft? Of klik hier om u direct aan te melden.

 

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.