Nieuwsbrief
dinsdag 26 november 2019

Nieuwe machinerichtlijn wordt cyber proof!

De Europese commissie is al volop in gesprek over de herziening van de machinerichtlijn. De machinerichtlijn vormt de basis voor de wetgeving over de veiligheid van machines. Deze geldt voor alle Europese lidstaten. Bij het herzien van de machinerichtlijn zal er rekening gehouden worden met technologische ontwikkelingen zoals robotica, AI en cyber security.

Nieuwe machinerichtlijn wordt cyber proof!

 

Gebrek aan maatregelen

We zien dat zelf de meest basale maatregelen tegen cyber security nog steeds niet toegepast worden in de industrie. Het wordt door veel organisaties nog steeds gezien als bijzaak en er worden zelfs nieuwe en ongeteste technologieën toegepast in de OT (operationele technologie). Deze nieuwe technologie die onvoldoende getest en beveiligd worden roekeloos geïntegreerd in de infrastructuur waardoor er wezenlijke bedreigingen ontstaan voor de continuïteit van de OT. Doordat de Europese commissie bij het herzien van de machinerichtlijn al rekening houdt met onder andere cyber security is het toepassen van cyber security maatregelen niet langer een optionele factor, maar worden organisaties gedwongen hiermee aan de slag te gaan. De impact van de komst van de nieuwe richtlijn is dan ook groot, voor deze anderzijds traditionele branche.

De hoogste tijd?

Het is niet langer de vraag of je organisatie getroffen zal worden door cyber attacks, maar wanneer. Cyber aanvallen nemen in rap tempo toe in de industrie. We kennen allemaal het verhaal nog van APM, dochteronderneming van Maersk. Door een wereldwijde aanval met Not Petya lagen twee terminals meerdere dagen plat, met desastreuse gevolgen. Daarnaast vielen ook de bagagesystemen van Dubai International Airport slachtoffer aan een slechte cyber security. En zo horen we steeds meer berichten voorbij komen. Volgens een rapport van IBM’s X-Force IRIS-incident response team is het aantal cyber attack tussen januari en juni 2019 verdubbeld. De helft van de aanvallen is gericht op de industrie. Naast de industrie zijn ook organisaties actief in de olie- gasindustrie en onderwijsinstellingen ‘populaire’ doelwitten. We kunnen er dus niet langer omheen: het is tijd om proactief aan de slag te gaan! 

Industrial Cyber Security congres

Maar waar begin je? Wat staat er in de huidige wetgeving en richtlijn? En wat is het specifieke level van security voor jouw organisatie. Al deze vragen zullen beantwoord worden tijdens het Industrial Cyber Security congres op 12 maart 2020 in DeFabrique in Utrecht. Je kunt je hier aanmelden: AANMELDEN

                                     

 

 

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.