Nieuwsbrief
woensdag 27 juni 2018

4 vragen over Privacy by Design

“De Europese privacy wetgeving verplicht Privacy by Design. Bij iedere dienst of product waarbij persoonsgegevens worden gebruikt, moet worden nagedacht over de bescherming ervan."

4 vragen over Privacy by Design

In april 2017 stelden we Frank van Vonderen, hoofddocent van de IIR opleiding Privacy by Design, 4 vragen over o.a. hoe Nederlandse organisaties deze ontwerpeis hebben opgepakt, hoe ver sectoren zijn en wat uitdagingen zijn bij het concreet maken van Privacy by Design. Nu 14 maanden later, na inwerkingtreding van de AVG, stellen we hem nogmaals de vragen voor een update van de stand van zaken. Lees hieronder zijn antwoorden:

1) Hoe ver is Nederland met Privacy by Design?

Privacy by Design staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Experts zijn nog druk bezig om een eigen beeld en visie te ontwikkelen, zonder dat de verschillende expertises (organisatie, IT, juridisch) worden samengebracht. Het is allereerst zaak om ‘het concept Privacy by Design’ concreter te maken.

De eerste Privacy by Design whitepapers en standaarden zijn inmiddels geschreven. Maar de uitdaging blijft: Privacy by Design moet tastbaar en concreet moet worden gemaakt voor niet-specialisten. Overigens staat Privacy by Design in andere landen ook in de kinderschoenen, wat dat betreft is er nog weinig te leren van onze Europese buren

2) In welke sectoren wordt PbD het meeste toegepast en waarom?

Wat ik zie is dat organisaties met een grote regeldruk of verantwoordingsdruk de eersten zijn. Sectoren die druk zijn met Privacy by Design zijn de medische sector, de overheid en organisaties op het gebied van verzuimdienstverleners. Maar ook in de commerciële sector wordt gezocht naar de mogelijkheden van Privacy by Design, bijvoorbeeld de marketeers.

3) Welke technologische ontwikkelingen hebben een grote positieve (danwel negatieve) impact op PbD?

Iedere technologie biedt weer kansen en beperkingen. Met Privacy by Design kijk je hoe je op een privacy-vriendelijke manier het beste kunt halen uit nieuwe mogelijkheden. Denk aan Blockchain, Data analyse en Kunstmatige Intelligentie. Allemaal technologieën met een enorm potentieel, mits deze juist wordt toegepast.

Zie bijvoorbeeld Blockchain. De gedachte achter Blockchain is dat je gegevens in een openbaar register zit. Dit zou op zich in strijd zijn met privacy. Daarnaast is een veelbelovende technologische ontwikkeling is ‘federatie’. Intussen zijn technologieën in opkomst die het mogelijk maken dat je geen gegevens meer aan een organisatie geeft. Hierbij blijf je zelf de eigenaar van jouw gegevens (in iets van een door jou zelf beheerde kluis) en verstrek je inzagerecht / gebruiksrecht aan organisaties. Dit wordt ‘federatie’ genoemd.

Op deze manier kan een organisatie gebruik maken van jouw gegevens als jij ze daarvoor toestemming geeft, zonder dat zij jouw gegevens hoeven te weten of op te slaan. Daarmee houd je als consument controle over je eigen gegevens. Althans, dat is het idee. Zo maakt federatie in combinatie met Blockchain technologie nieuwe benaderingen voor Privacy by Design mogelijk.”

Typisch een voorbeeld hoe een technologie zowel een beperking als een kans kan zijn.

4) Wat zijn de grootste valkuilen bij het ontwikkelen of toepassen van PbD?

De wet is wat mij betreft wat ongelukkig geformuleerd, alsof je PbD alleen maar bij nieuwe processen en systemen zou moeten doen. Privacy by Design moet wat mij betreft worden toegepast op alle persoonsgegevens en bijbehorende systemen en producten. Ook op de bestaande processen en systemen, zie het maar als Privacy by Redesign. Je kunt je processen vaak ‘privacy-leaner’ inrichten door minder te verzamelen of door te geven. Of door eerder te verwijderen.

Een andere valkuil is dat bij PbD te snel wordt gegrepen naar techniek. PbD is in eerste instantie organisatie en pas in tweede instantie techniek. In de eerste plaats betekent Privacy by Design namelijk bepalen welke persoonsgegevens je wil en mag verzamelen en verwerken. Het hoe van de techniek is daar een afgeleide van.”

Congres Zaakgericht werken

Op 25 september zal hét congres over Zaakgericht werken, plaatsvinden. Keynote Frank van Vonderen zal dieper in gaan op de AVG privacy wetgeving. Hij zal het hebben over welke impact de AVG heeft gehad tot dus ver en zal daarnaast een blik werpen op de toekomst en u vertellen over de huidige situatie van de privacywetgeving. Bent u klaar met de AVG?
Meld u hier aan en kom erachter of u AVG-proof bent.

Bron: IIR

 

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.